Warmteverliesberekening cruciaal onderdeel voor warmtepompen en BENG
Auteur: Drs. Tim Mijzen
De warmteverliesberekening is een cruciaal onderdeel voor gebouwen die verwarmd worden door een warmtepomp. Door de BENG Berekening is de combinatie tussen de twee nog belangrijker geworden.
Waarom is deze berekening cruciaal (verplicht)?
Een warmteverliesberekening is cruciaal voor gebouwen die gebruik maken van een warmtepomp. De berekening bepaalt namelijk exact hoeveel vermogen (kW) er nodig is om het gebouw warm te stoken. Gecertificeerde installateurs die warmtepompen installeren zijn verplicht om een warmteverliesberekening op te laten stellen. Dit komt omdat er door de transmissieberekening zekerheid is over het juiste vermogen van de pomp. Een te grote pomp of een te kleine pomp is niet goed. Daarnaast is een grotere warmtepomp (warmtepomp met meer vermogen) al snel een paar honderd tot duizenden euro’s duurder. Door de berekening heeft u meer zekerheid over het het juiste vermogen (kW) van de warmtepomp en bespaard u geld.
Wat is de relatie tussen de warmteverliesberekening en de BENG?
De relatie tussen de BENG berekening en de warmteverliesberekening is het vermogen van de warmtepomp en de eventueel kwaliteitsverklaring van de warmtepomp die ingevoerd wordt in de software. De BENG certificering verplicht om producten met kwaliteitsverklaring altijd met de kwaliteitsverklaring in te voeren. Je mag er dus niet vrijwillig voor kiezen om een product met verklaring niet volgens de verklaring in te voeren. Dit is heel goed, maar wat als je niet het juiste vermogen van de warmtepomp weet?
Het rendement van de warmtepomp verschilt namelijk ook t.o.v het vermogen (het aantal kW van de warmtepomp). Hierdoor kan de berekening bij de aanvraag omgevingsvergunning afwijken van de berekening bij oplevering. Stel voor aanvraag omgevingsvergunning is 6 kW warmtepomp (COP 4,5), later via de warmteverlies wordt bepaald dat er een 8 kW warmtepomp (COP 4,2) nodig is. In dit geval valt het rendement lager uit, waardoor dit ongunstig is voor de BENG 2 en 3.
Om niet voor een vervelende verrassingen te staan (een beng berekening die na oplevering niet meer voldoet) is het dus goed om bij de aanvraag omgevingsvergunning in de BENG berekening alvast het juiste vermogen in te voeren.
Conclusie: Aanvraag omgevingsvergunning ook met warmteverliesberekening!
Ons advies is om bij iedere aanvraag omgevingsvergunning waarbij het verwarmingstoestel een warmtepomp is, altijd een warmteverliesberekening aan te leveren!
Dit omdat:
- De warmteverliesberekening in een later stadia toch verplicht is;
- Met een combinatie BENG en warmteverlies er een goedkopere combinatie offerte prijs mogelijk is. Dit komt omdat de invoergegevens sterk op elkaar lijken.
- U 100% zeker bent dat de installateur het juiste vermogen installeert. En dus niet een te kleine of een te grote pomp.
- U niet voor verrassingen komt te staan bij fase 2 van de BENG.