Warmtepomp plaatsen, heb ik een vergunningplicht?
Auteurs: Drs. Tim Mijzen, Sophie Dankcaarts
In de afgelopen jaren is het aantal geïnstalleerde warmtepompen sterk toegenomen. In het kader van duurzaamheidsdoelen biedt de overheid subsidies aan om de installatie van warmtepompen te stimuleren. Echter, niet iedereen is zich bewust van de mogelijke vergunningsplicht die bij de installatie van een warmtepomp kan komen kijken. In dit artikel leggen we uit onder welke omstandigheden u een vergunning nodig heeft en wanneer dit niet het geval is.
Wanneer heeft u een vergunningplicht voor uw warmtepomp?
In iedere gemeente gelden andere regels, het kan voorkomen dat een gemeente het plaatsen van een warmtepomp aanwijst als een vergunningplichtige omgevingsplanactiviteit. Controleer daarom altijd eerst bij de gemeente welke regels van toepassing zijn.
Vergunningplicht:
- Wanneer een warmtepomp buiten op de grond wordt geplaatst en hoger is dan 1 meter vanaf de grond;
- De buitenunit van de warmtepomp is groter dan 2 m²;
- Als de warmtepomp hoger dan 5 meter hangt.
Houd er rekening mee: het plaatsen van een warmtepomp onder een carport of op een balkon valt ook onder dezelfde voorwaarden en is niet vrijgesteld van de gebruikelijke eisen.
Voorbeeld 1: Stel een warmtepomp wordt 20 cm boven de grond geplaatst en de warmtepomp is 90 cm hoog, dan is de totale hoogte meer dan 1 meter en is er een vergunning nodig.
Wanneer kunt u uw warmtepomp zonder vergunning plaatsen?
Nogmaals, de eerste stap is om bij uw gemeente te controleren of er een vergunningsplicht geldt. Indien er geen vergunning nodig is, dan zijn de volgende regels van toepassing.
Vergunningsvrij:
- Een warmtepomp wordt binnenshuis geïnstalleerd, met uitzondering van monumentale panden;
- De hoogte van de buitenunit van de warmtepomp is minder dan 1 meter, gemeten vanaf de grond;
- De oppervlakte van de buitenunit is niet groter dan 2 m²;
- De warmtepomp wordt lager dan 5 meter geplaatst zonder wijzigingen aan te brengen aan de draagconstructie van het gebouw.
Geluidseisen
Belangrijk om te weten is dat warmtepompen die buiten zijn geplaatst, geluidshinder kunnen veroorzaken voor omwonenden. Sinds april 2021 gelden er nieuwe geluidseisen voor buiten geplaatste warmtepompen. Deze eisen bepalen dat een warmtepomp op de perceelgrens niet meer dan 40 dB mag produceren. Een omgevingsvergunning houdt hier nog geen rekening mee.