Installaties

Alle antwoorden op een rij!

Installaties kunnen op twee manieren worden ingevuld:

  1. Forfaitaire (specifiek type of product niet nodig). Forfaitaire invoeren wordt gebruikt als de installaties niet bekend zijn, of als er geen BCRG verklaring conform NTA8800 is. Bij het forfaitaire invoeren blijft opdrachtgever flexibel en hoeven er geen aanvullende gegevens aangeleverd te worden.
  2. Met een kwaliteitsverklaring, uit het BCRG conform NTA8800: https://bcrg.nl/nl/verklaringenregister/

Is er geen kwaliteitsverklaring (punt 2) aanwezig, dan zijn wij verplicht om het forfaitaire in te voeren. De software Uniec3 synchroniseert met de databank uit het BCRG, alle verklaringen zijn dus opgenomen in de software. Als wij de door u opgegeven installatie niet terug kunnen vinden, dan voeren wij hem forfaitaire in. Dit wordt ons verplicht door de certificering.

Standaard kiezen wij een product met kwaliteitsverklaring voor het invoeren van een PV paneel. Dat komt omdat het forfaitair invoeren van een PV paneel resulteert in een paneel van 288 watt/ stuk.  Tegenwoordig zijn de standaard panelen al minimaal 350 + watt/stuk (dit blijft heel snel toenemen). Hoe meer watt/ stuk het paneel oplevert, hoe efficiënter de panelen zijn, en hoe minder u er nodig heeft.

Uiteraard mag u afwijken van het door ons gekozen paneel, belangrijk is dat u een paneel uitzoekt met een vergelijkbare opbrengst en een kwaliteitsverklaring. Het is belangrijk dat het PV paneel dat u kiest een kwaliteitsverklaring heeft, zo bent u ervan verzekert dat het paneel ook daadwerkelijk opbrengt wat de fabrikant beloofd.

Uiteindelijk gaat het om het totale wattpiek (WP). Stel voor er is gerekend met 10 panelen van 350 watt/s op een plat dak, 30 graden georiënteerd op het zuiden. Totaal is dat 3500 WP, dit is ook haalbaar met 9 x 390 watt/s panelen.

Ja, dat kan! Bij de aanvraag omgevingsvergunning wordt er een voorlopig energielabel opgesteld. Er mag afgeweken worden van het installatieconcept, vervolgens krijgt u bij oplevering (als het gebouwd is) een definitief energielabel. Het is verstandig om altijd na te gaan of het aangepaste installatieconcept voldoet aan de minimale eisen uit het bouwbesluit.

Een beter installatieconcept zorgt voor een positieve correctie op uw voorlopige energielabel, een slechter concept op een negatieve correctie.

NEE! De BENG Berekening is geen methode voor het bepalen van het aantal kW van de verwarming- of koelinstallatie. Jammer genoeg presenteert de berekening dit wel. Zorg dat u altijd een warmteverliesberekening opstelt om het exacte vermogen van uw installaties te bepalen. Bepaal het vermogen altijd in combinatie met de installatieadviseur.

Meer informatie vindt u hier: https://www.handelbouwadvies.nl/veelgestelde-vragen/warmteverlies/kw-keuze-warmtepomp/