Tips voor het Borgen van de Nagalmtijd

Auteur: Ir. Bas Cuijpers

In dit artikel worden de volgende punten behandeld:

Galm verwijst naar het fenomeen waarbij geluid in een ruimte blijft hangen en meerdere malen wordt weerkaatst door harde oppervlakken zoals muren, vloeren en plafonds. Dit kan leiden tot een hinderlijke echo in de ruimte. Om dit te voorkomen, stelt het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) bepaalde eisen. Deze eisen zijn ook terug te vinden in Paragraaf 4.3.3 Beperking van Galm.

BBL Eisen

Het BBL stelt alleen eisen aan de gemeenschappelijke verkeersruimte van woongebouwen (nieuwbouw). Denk aan een gemeenschappelijk trappenhuis, entree, of een overloop van een appartementencomplex. Dergelijke ruimtes zijn vaak voorzien van materialen met harde oppervlakte en een vorm die nagalmtijd en weerkaatsing van geluid bevordert.

De eis wordt bepaald aan de hand van de inhoud van de ruimte. Het BBL stelt dat totale geluidsabsorptie met een getalswaarde, uitgedrukt in m², niet kleiner is dan 1/8 van de getalswaarde van de inhoud van die ruimte. Dit geldt voor de octaafbanden met middenfrequenties van 250, 500, 1.000 en 2.000 Hz.

Elk materiaal heeft een geluidsabsorberende eigenschap in de vorm van een geluidsabsorberend coëfficiënt Dit geldt voor elke octaafband. Harde materialen hebben over het algemeen lagere waarde. Zachte materialen en akoestische panelen hebben een hoge waarde. De oppervlakte van elk materiaal wordt vermenigvuldigd met het absorptiecoëfficiënt van datzelfde materiaal. Dit gebeurt voor elke octaafband. De resultaten worden opgeteld en deze moet per octaafband groter zijn dan ⅛ van de inhoud van de ruimte.

Kwaliteitborging Nagalmtijd

Hoe wordt de berekening gemaakt?

Wij maken een nagalmtijd berekening met behulp van een database van materialen en bijbehorende geluidabsorberende coëfficiënten. De inhoud van de ruimte wordt eerst bepaald om zo de eis te bepalen. Vervolgens worden de vierkante meters aan verschillende materialen vastgesteld. Op basis hiervan wordt bepaald of er extra akoestische maatregelen genomen moeten worden, bijvoorbeeld in de vorm van akoestische panelen.

Risico’s in de uitvoering

Het uitvoeringsrisico is relatief beperkt en goed beheersbaar, mits er duidelijke communicatie is binnen het team. Een gemeenschappelijke entree kan bijvoorbeeld zijn berekend met een tapijtvloer, een materiaal dat geluid effectief absorbeert. Indien later wordt besloten om een harde PVC-vloer te plaatsen, kan dit betekenen dat de oorspronkelijke berekening niet langer voldoet, waardoor extra akoestische maatregelen nodig zijn. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is een plafond met akoestische panelen: deze kunnen een effectieve oplossing bieden, maar moeten dan wel daadwerkelijk worden uitgevoerd om aan de akoestische eisen te blijven voldoen.

Tips voor Borgers en Aannemers 

We merken dat er vrijwel altijd akoestische panelen of andere geluidsabsorberende materialen nodig zijn om een ruimte aan de gestelde eisen te laten voldoen. Geluidsabsorberende materialen kunnen worden toegepast in de vloer, wanden of het plafond. Het is daarbij belangrijk dat de benodigde vierkante meters aan absorberend materiaal evenredig over de ruimte worden verdeeld.

De borger kan dit eenvoudig controleren in de details of doorsneden. Als akoestische materialen wel in de berekening zijn opgenomen, maar niet zichtbaar zijn op de tekening, kan de borg hier expliciet om vragen. Dit kan door te verzoeken om de materialen alsnog op te nemen in de tekeningen of door een kanttekening te plaatsen dat de uitvoering conform de berekening moet plaatsvinden, al dan niet met een gelijkwaardig alternatief.

Delen via social media