Wat heeft invloed op de EPC berekening?
Er zijn twee hoofdcomponenten die invloed hebben op de EPC:
Het EPC Ontwerp
Een goede score op de EPC begint bij het ontwerp. Hier ben je als opdrachtgever, ontwerper, of architect verantwoordelijk voor. Een adviseur kan bijsturen maar de kern ligt bij het ontwerp.
Wij adviseren om hier vanaf het begin alert op te zijn. Met de komst van de BENG eis in 2020 is het goed om hier alvast mee te beginnen
Hieronder vindt u onze EPC ontwerp tips en tricks:
Tip 1: Bouw Compact
De truc is om een groot oppervlakte te creëren met een zo klein mogelijk verlies oppervlak (gebouwomtrek).
Tip 2: Maximaliseer je gebruiksoppervlakte (GBO)
Een grote factor binnen de EPC is de verhouding GBO/verliesoppervlakte. Hoe groter het GBO in relatie tot het verliesoppervlakte hoe beter de EPC.
Hoe doe je dit?
- Minimaliseer vides, inpandige balkons en patio’s.
- Een plat dak is voordeliger dan een hellend dak. Dit komt omdat er bij een hellend dak meer verliesoppervlakte is (meer dakoppervlak) en minder GBO (het GBO tellen we pas vanaf de 1500 mm lijn). Oplossing: Laat het metselwerk doorlopen en begin pas op grotere hoogte met het hellende dak.
Tip 3: Zon, Warmte en Zonwering
Zonlicht dat binnenkomt via de ramen zorgt voor warmte in uw woning. Orienteer het glas vooral op de zuidgevels en niet op de noordgevels. Dit zorgt ervoor dat uw woning verwarmd wordt door de zon.
Echter, u moet niet zomaar grote glasoppervlaktes plaatsen op het zuiden, zeker niet in combinatie met hoge isolatiewaarden. Dit kan leiden tot temperatuuroverschrijdingen in de woning. Zorg ervoor dat de woning in balans is en plaats buitenzonwering. Dit zorgt ervoor dat uw woning koeler blijft in de zomer.
Tip 4: Detaillering “SBR-details”
Luchtdicht bouwen heeft een grote invloed op de EPC. Een goede detaillering betekent niet een goede uitvoering! Let er daarom goed op dat de uitvoerende partij van de bouw hier zorg voor draagt.
Waar vind ik een goede luchtdichte detaillering?
Deze kunt u vinden in de SBR details.Dit heeft positieve gevolgen voor zowel theorie als praktijk. Als u namelijk de SBR details hanteert, dan kan er gerekend worden met de uitgebreide methode voor lineaire koudebruggen. Dit heeft in theorie een gunstig effect op de EPC en kan dus een besparing voor u opleveren.
Tip 5: Plaatsing van je Installaties
Zorg ervoor dat de leidinglengte(s) zo kort mogelijk zijn. Hiermee worden de lengte van het warmtapwatersysteem naar de badkamer(s) en de lengte van het warmtapwatersysteem naar de keuken bedoeld. Ideaal is om de badkamer(s) boven of naast de keuken te plaatsen en de warmtapwaterinstallatie hier ook zo dicht mogelijk bij te plaatsen.
Dit geldt ook voor de plaatsing van zonnecollectoren, zet deze zo dicht mogelijk bij je warmtapwatersysteem.
Hoe korter de leidinglengte(s), hoe minder het verlies!
Tip 6: Isolatiewaarden
De minimale eisen van het bouwbesluit zijn een goed begin. Echter, wij adviseren om hogere Rc-waarden toe te passen. Ons advies is daarom:
- Rc-waarde vloer ≥ 5 m2.K/W.
- Rc-waarde gevel ≥ 6 m2.K/W.
- Rc-waarde dak ≥ 7 m2.K/W.
In het artikel: Is het verstandig om meer te isoleren dan de minimale eis van het bouwbesluit? vindt u meer informatie.
U heeft daarnaast nog de keuze tussen ‘Dubbel glas’ (HR++ glas) of ‘Triple glas’ (HR+++ glas).
Dubbel glas voldoet voor de gemiddelde eindgebruiker en biedt de beste prijs/kwaliteit verhouding. Triple glas is voor de eindgebruiker die het niet erg vindt om wat meer te betalen en graag een optimaal ontwerp wilt.
Lees ons artikel over: Dubbel of triple glas? voor meer informatie.
Het installatieconcept
Een goed installatieconcept zorgt voor een wereld van verschil. In de praktijk zien wij dat installaties vaak niet bekend zijn en/of de opdrachtgever of uitvoerders dit vaak tot de uitvoering willen uitstellen.
Dit kan, maar is theoretisch gezien niet goed voor de EPC. Zorg er daarom voor dat de type(s) van de installaties bekend zijn. Dit zorgt in theorie voor een daling in de EPC en levert u daarmee een flinke besparing op.
Het alternatief is om de installaties op de forfaitaire manier in te voeren, dit levert in theorie een slechtere EPC score op maar in de meeste gevallen een zuinigere EPC in praktijk. Bij een forfaitaire invoer zijn de types niet noodzakelijk. U bent dan vrij om dit in een later stadium te bepalen.
Tip 7: Kies de juiste Installaties en kies ze op tijd.
- Een WTW-ventilatie unit neemt ruimte in beslag en kan geluid opwekken. Zorg er daarom voor dat je een tactische locatie hiervoor hebt gereserveerd.
- Een Douchepijp-WTW heeft ruimte nodig in de schacht of standleiding naast de douche-afvoer.
- Bij een warmtepomp kan vrij eenvoudig een systeem voor koeling worden toegepast.
- PV panelen en collectoren zijn het efficiëntst bij oriëntatie op het zuiden.
- Natuurlijke ventilatie heeft gevelroosters nodig voor de invoer van verse lucht.