De Impact van Energielabels op de Waarde van Commercieel Vastgoed

Auteurs: Rosa Kievit

De waarde van commercieel vastgoed wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder locatie, staat van onderhoud en huurcontracten. Maar een aspect dat de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden, is het energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is en heeft niet alleen invloed op de energiekosten, maar ook op de aantrekkelijkheid voor huurders en kopers.

Wat is een Energielabel?

Een energielabel toont aan hoe energiezuinig een pand is, en is verplicht voor de eigenaar bij verkoop of verhuur. Hiermee krijgt de koper of huurder inzicht in de energieprestatie van het gebouw. Het label geeft een indicatie van het energieverbruik van het pand en biedt inzicht in mogelijke verbeterpunten.

Denk hierbij aan het verbeteren van de isolatiewaarde, de installaties of het plaatsen van zonnepanelen. Het energielabel biedt ook inzicht in mogelijkheden om het pand energiezuiniger te maken, zoals het gasvrij maken ervan. Bijvoorbeeld, bij slecht geïsoleerde gebouwen is de installatie van een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet vaak niet rendabel; er moet dan eerst beter geïsoleerd worden.

Wettelijke verplichtingen

Bezit u een utiliteitspand met een gebruiksoppervlakte van minstens 50 m² en wilt u het verkopen of verhuren? Dan is een geldig energielabel verplicht. Dit geldt voor gebouwen met een bijeenkomst-, gezondheids-, kantoor-, logies-, onderwijs-, sport- of winkelfunctie.

Voor de verkoop of verhuur van een woonfunctie is een energielabel altijd vereist.

Er zijn enkele uitzonderingen, zoals beschermde monumenten, gebouwen voor religieuze doeleinden en bedrijfspanden die uitsluitend voor opslag worden gebruikt.

Voordelen van een Energielabel

Een goed energielabel heeft verschillende voordelen. Kopers of huurders kunnen direct zien hoe energiezuinig het pand is, wat hen een indicatie geeft van de verwachte energiekosten. Bovendien biedt het label eigenaren inzicht in mogelijke maatregelen om het pand energiezuiniger te maken.

Een gunstig energielabel kan de verkoop- of verhuurprijs positief beïnvloeden en zelfs het proces versnellen. In de toekomst zal het belang van energielabels alleen maar toenemen, aangezien duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Voor vastgoedeigenaren is het daarom essentieel om te begrijpen hoe energielabels werken, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken.

Energielabels en Commercieel Vastgoed?

Hoe hoger het energieverbruik van een kantoorpand, hoe lager de waarde ervan. Onzuinige panden hebben de afgelopen jaren een aanzienlijke waardedaling doorgemaakt. Kopers betalen tot wel 20 tot 40% minder, en de huren liggen vaak ook lager. De vastgoedmarkt reageert sterk op veranderingen in overheidsbeleid, wat zichtbaar is in de waardedaling van kantoren die niet voldoen aan het verplichte energielabel C of hoger.

Een pand met een laag energielabel betekent voor de koper ook hogere kosten om het pand energiezuiniger te maken. Daarnaast brengt het pand hogere energiekosten met zich mee. Uit onderzoek blijkt bovendien dat energiezuinige kantoorpanden minder lang leegstaan. Kantoorgebouwen die voldoen aan de ESG-normen (Environmental, Social & Governance) hebben doorgaans een lagere leegstand dan niet-duurzaam vastgoed. ESG-normen zijn criteria die worden gebruikt om de duurzaamheid en ethische impact van een bedrijf of gebouw te evalueren.

Voor vastgoedeigenaren betekent dit: investeer nu, om later niet met onverhuurbare panden te blijven zitten.

Regels met betrekking tot Energielabels voor Bedrijfspanden

Een energielabel C is verplicht voor alle kantoren, met uitzondering van:

  • Als de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) minder dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw bedraagt;
  • Als de totale gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties minder dan 100 m² is;
  • Monumenten zoals bedoeld in de Erfgoedwet of aangewezen monumenten in een provinciale of gemeentelijke verordening;
  • Kantoorgebouwen die maximaal 2 jaar worden gebruikt;
  • Kantoorgebouwen die worden onteigend of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet;
  • Kantoorgebouwen die geen energie gebruiken om het binnenklimaat te regelen;
  • Wanneer de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.

Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van panden met een bijeenkomst-, gezondheids-, kantoor-, logies-, onderwijs-, sport- en winkelfunctie.


Daarnaast moet het energielabel zichtbaar zijn bij de entree als het gebruiksoppervlak van het gebouw groter is dan 250 m² of als er regelmatig publiek komt.

U kunt via de volgende link controleren of uw gebouw al een energielabel heeft: EP-Online

Zo verbetert u het Energielabel van uw Commercieel Vastgoed

Energielabel Commercieel vastgoed

Isoleren van gevels, daken en vloeren
Dit heeft vooral een grote impact wanneer de RC-waarde van gevels en daken lager is dan 2,5. De optimale prijs-kwaliteitverhouding ligt bij de minimale isolatie-eisen voor nieuwbouw:

  • Vloer: 3,7 m²·K/W
  • Gevel: 4,7 m²·K/W
  • Dak: 6,3 m²·K/W

Hoe hoger de RC-waarde, hoe beter de isolatie en hoe lager het energieverlies.

Plaatsen van hoogwaardige beglazing en kozijnen
Dit is vooral effectief als de Uw-waarde hoger is dan 2,5. Dubbel glas met een goed isolerend kozijn heeft doorgaans een Uw-waarde lager dan 1,65. Bij de Uw-waarde geldt: hoe lager de score, hoe beter de isolatie.

Installeren van duurzame, energiezuinige installaties (verwarming, koeling, tapwater en ventilatie)
Dit levert vooral veel winst op bij verouderde installaties. Denk hierbij aan het vervangen van een oude WTW-unit, een conventionele cv-ketel door een HR-ketel, of een overstap naar een volledig elektrische warmtepomp.

Plaatsen van zonnepanelen
Dit heeft altijd een zeer positief effect op het energielabel en verlaagt tegelijkertijd de energiekosten.

Een energielabel mag uitsluitend worden opgesteld door een geregistreerde EP-adviseur. Deze adviseur voert een inspectie van het pand uit, stelt het energielabel op en registreert het vervolgens.

Afhankelijk van de gemeente zijn er ook mogelijkheden om subsidies aan te vragen voor de verduurzaming van uw pand.

Delen via social media