ONZE BEREKENING
Brandoverslagberekeningen
Brandoverslagberekeningen worden uitgevoerd als aanvulling op de Bouwplantoetsing Brandveiligheid. Bij de toetsing wordt gekeken of het bouwplan voldoet aan de minimale eisen van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) met betrekking tot brandveiligheid. In aanvulling hierop kan in bepaalde situaties brandoverslag optreden, wat wordt berekend volgens de NEN 6068. Deze berekening helpt om het risico op brandverspreiding tussen gebouwen of compartimenten in kaart te brengen.
Wanneer is er sprake van Brandoverslag?
Er zijn verschillende situaties waarin brandoverslag kan plaatsvinden. Brandoverslag vindt altijd plaats via de buitenkant van een gebouw en kan zowel in horizontale als verticale richting optreden.
Horizontale brandoverslag
Horizontale brandoverslag kan plaatsvinden in twee mogelijke scenario’s. Ten eerste wanneer een gebouw een inwendige hoek heeft. Hierbij kan de brand eenvoudig overslaan naar een ander deel van het gebouw. In het geval van een inwendige hoek is er dan ook altijd een brandoverslagberekening nodig.
Een andere mogelijkheid voor brandoverslag zijn twee gebouwen op hetzelfde perceel. Als deze dicht genoeg bij elkaar staan, bestaat de kans op brandoverslag. Echter, er is niet altijd direct een brandoverslagberekening nodig. Er zijn drie mogelijke situaties:
- Afstand tussen de gebouwen is minder dan 5 meter: In dit geval staan de gebouwen zo dicht bij elkaar dat brandoverslag mogelijk is en de gevelopeningen brandwerend uitgevoerd moeten worden.
- Afstand tussen de gebouwen is tussen de 5 en 15 meter: Hierbij is het op voorhand niet duidelijk of er brandoverslag zal plaatsvinden. Daarom wordt in dit geval een brandoverslagberekening volgens de NEN 6068 opgesteld.
- Afstand tussen de gebouwen is meer dan 15 meter: In dit geval is brandoverslag niet te verwachten, waardoor er geen berekening nodig is en ook geen brandwerendheid voor de gevelopeningen vereist is.
Daarnaast wordt op dezelfde manier bepaald of brandoverslag naar een aangrenzend perceel mogelijk is, met behulp van de methode spiegelsymmetrie. Hierbij is het irrelevant of er wel of geen gebouw op het aangrenzende perceel staat. Er wordt altijd gerekend met een gespiegeld gebouw, waarbij de spiegellijn precies op de perceelsgrens ligt.
Verticale brandoverslag
In het geval van mogelijke verticale brandoverslag is altijd een brandoverslagberekening vereist. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer gevelopeningen boven elkaar zijn geplaatst, of wanneer een dakopening grenst aan een opgaande gevel met openingen.
Wanneer een brandoverslag berekening?
Afhankelijk van de situatie wordt bepaald of een brandoverslagberekening nodig is. Dit hangt niet alleen af van het ontwerp van het gebouw, maar ook van de indeling van de (sub)brandcompartimenten. Brandoverslag kan namelijk alleen plaatsvinden tussen twee verschillende (sub)brandcompartimenten.
Wanneer u bij ons een offerte aanvraagt voor brandveiligheid, beoordelen wij of een brandoverslagberekening noodzakelijk is. Over het algemeen kunt u er echter van uitgaan dat een brandoverslagberekening nodig is in de volgende situaties:
- Gebouwen die tussen de 5 en 15 meter uit elkaar staan en niet tot hetzelfde (sub)brandcompartiment behoren.
- Gebouwen die tussen de 2,5 en 7,5 meter van de perceelsgrens liggen (spiegelsymmetrie).
- Gebouw met meerdere (sub)brandcompartimenten, waarbij gevelopeningen van verschillende (sub)brandcompartimenten) boven elkaar gelegen zijn.
Benodigde Gegevens
De minimaal benodigde gegevens zijn:
- Situatietekening
- Perceelsgrenzen duidelijk zichtbaar op tekening
- Plattegronden, doorsneden en gevelaanzichten
- Brandcompartimentering