Wat heeft invloed op de oppervlakte GBO/VG toets?
Tip 1: Schuine daken en GBO
Schuine daken verminderen het GBO en het VG aanzienlijk. Onze tip is om het metselwerk tot iets hoger door te laten lopen. Dit zorgt ervoor dat u op eenvoudige wijze een groter GBO en VG realiseert. Dit heeft daarnaast ook nog eens positieve gevolgen voor de EPC berekening.
Tip 2: Ben bij niet-particulier opdrachtgeverschap extra alert!
Niet-particulier opdrachtgeverschap zorgt ervoor dat er aan de eisen van nieuwbouw moet worden voldaan. Dit zijn over het algemeen “strengere” eisen. Zorg ervoor dat de voorlopige tekeningen al in een vroeg stadium getoetst worden op de ‘oppervlakte GO/VG toets’ en de daglichtberekening. Dit is cruciaal! Bij veel projecten komen hoge kosten kijken omdat er in het voorlopig ontwerp niet goed rekening gehouden is met deze eisen. De hoge kosten komen onder meer door het vernieuwen van het oorspronkelijke tekenwerk en de daarbij behorende berekeningen. Alles moet hiervoor dan opnieuw.
Tip 3: Inloopkast open houden en classificeren als verblijfsruimte
Vaak wordt een inloopkast apart benoemd en geclassificeerd als onbenoemde ruimte. Dit is niet altijd nodig. Als u zorgt dat de inloopkast niet wordt afgeschermd door een deur en de eisen van de daglichtberekening voldoen voor het gehele verblijfsgebied, dan mag de inloopkast gewoon als verblijfsruimte worden geclassificeerd. Een groter VG is altijd goed voor een toekomstige verkoop van uw woning.
Tip 4: Optimaliseren van het GBO gaat hand in hand met de daglichteisen
Het creëren van een groter GBO gaat vaak hand in hand met de daglichteisen. Hoe groter de verblijfsruimte is, des te groter de oppervlakte van de ramen moet zijn om te voldoen aan de daglichteisen. Zoals aangegeven bij ‘tip 1’ is het natuurlijk goed om de oppervlaktes te optimaliseren, hou er echter wel rekening mee dat verblijfsgebieden dan ook moeten voldoen aan de daglicht- en ventilatieberekening.