Welke Besluit Bouwwerken Leefomgeving artikelen zijn van toepassing?
De eisen voor verblijfsgebieden en verblijfsruimten verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw, wat in de praktijk vaak verwarrend is. In het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) is dit onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Voor nieuwbouw geldt Hoofdstuk 4, § 4.5.2. Verblijfsgebieden en verblijfsruimten. Voor bestaande bouw geld hoofdstuk 3, § 3.5.1. Verblijfsgebied en verblijfsruimte.
Daarnaast zijn er verschillen tussen particulier en niet-particulier opdrachtgeverschap. Hierdoor kan het voorkomen dat een nieuwbouwwoning niet op alle onderdelen wordt getoetst aan de nieuwbouweisen, maar op sommige punten aan de eisen voor bestaande bouw volgens het BBL. Dit kunt u terug vinden in Artikel 4.9 (uitzondering voor particulier eigendom).
BBL afmetingen en oppervlakte tabel
In oppervlakte tabel 1 vindt u welke leden en grenswaarden er van toepassing zijn op de verblijfsgebieden en verblijfsruimten per gebruiksfunctie voor nieuwbouw. Let op de oppervlaktes worden bepaald a.d.h.v. NEN 2580.
Nieuwbouw
Tabel 1. Eisen verblijfsgebied en verblijfsruimte nieuwbouw
Artikel 4.163 Aanwezigheid
- Een woonfunctie heeft ten minste de in tabel 1 aangegeven vloeroppervlakte aan niet-gemeenschappelijk verblijfsgebied.
- Ten minste 55% van de gebruiksoppervlakte van een gebruiksfunctie is verblijfsgebied.
- Een verblijfsgebied heeft een vloeroppervlakte van ten minste 5 m².
- Een verblijfsgebied en een verblijfsruimte hebben een breedte van ten minste 1,8 m.
- In ten minste een verblijfsgebied ligt een verblijfsruimte met een vloeroppervlakte van ten minste 11 m² en een breedte van ten minste 3 m.
- Een verblijfsgebied en een verblijfsruimte hebben ten minste de in tabel 1 aangegeven hoogte boven de vloer.
Bestaande Bouw
Artikel 3.88 Aansturingsartikel
- Een woonfunctie heeft een verblijfsgebied dat bruikbaar is voor de voor de woonfunctie kenmerkende activiteiten.
- Aan de in het eerste lid gestelde eis wordt voldaan door naleving van de regels in deze paragraaf.
Artikel 3.89 aanwezigheid niet-gemeenschappelijk verblijfsgebied
Een woonfunctie heeft een vloeroppervlakte van ten minste 10 m² aan niet-gemeenschappelijk verblijfsgebied.
Artikel 3.90 (afmetingen verblijfsgebied en verblijfsruimte)
- In ten minste een verblijfsgebied ligt een verblijfsruimte met een vloeroppervlakte van ten minste 7,5 m² en een breedte van ten minste 2,4 m.
- Een verblijfsgebied en een verblijfsruimte hebben boven de vloer een hoogte van ten minste 2,1 m.
Verschil Bouwbesluit 2012 en BBL
Opvallend is dat onder het BBL en specifiek in dit artikel, de eisen alleen worden gesteld aan woonfuncties. Er is geen 55%-regel of andere afmetingseisen meer van toepassing op de overige gebruiksfuncties. Dit was wel het geval onder het bouwbesluit van 2012.
Verschil particulier en niet particulier opdrachtgeverschap
Er is een verschil tussen particulier opdrachtgeverschap (particulier is eigenaar en rechtstreeks betrokken bij de ontwikkeling) en niet-particulier opdrachtgeverschap (overige situaties zoals aannemers en woningcorporaties).
Particulier opdrachtgeverschap valt onder de eisen van ‘§ 3.5.1. Bestaande bouw’. En niet-particulier opdrachtgeverschap valt onder de eisen van ‘§ 4.5.2 Nieuwbouw’.
De belangrijkste verschillen zijn:
- Voor particulier opdrachtgeverschap (bestaande bouw eis) geldt de oppervlakte toets van 55% GO/VG niet. Voor niet-particulier opdrachtgeverschap (nieuwbouw eis) geldt deze eis wel.
- Voor particulier opdrachtgeverschap (bestaande bouw eis) is de minimale hoogte vanaf de vloer van een verblijfsruimte/verblijfsgebied 2100 mm, bij niet-particulier opdrachtgeverschap (nieuwbouw eis) is de minimale hoogte van een verblijfsruimte/verblijfsgebied 2600 mm.
NEN 2580: Oppervlakten en inhouden van gebouwen
De NEN 2580 norm legt precies uit hoe je verschillende soorten oppervlakten berekent, zoals het Brutovloeroppervlak (BVO), Nettovloeroppervlak (NVO), Tara-oppervlak (TO), Gebruiksoppervlak (GO) en Verhuurbaar Oppervlak (VVO).
In de onderstaande tabel vind je een vereenvoudigd overzicht van de relaties tussen deze begrippen en hun oppervlaktebepalingen. We raden aan de NEN 2580 norm aan te schaffen als je hier regelmatig mee werkt. Deze norm biedt een gedetailleerde uitleg over hoe je de metingen uitvoert en de oppervlakten berekent.