Borging van de Geluidwering Gevel berekening

Auteur: Ir. Bas Cuijpers

In dit artikel worden de volgende punten behandeld:

Een geluidwering gevels berekening is een specifiek type akoestische analyse dat zich richt op het vermogen van de buitenmuren (gevels) van een gebouw om omgevingsgeluid te verminderen of te blokkeren voordat het het interieur binnendringt. De BBL stelt via afdeling 4.3.1 bepaalde eisen, getoetst volgens de NEN 5077.

De Geluidwering Gevel berekening is standaard geen verplicht onderdeel, maar is enkel nodig wanneer het bouwwerk zich binnen een geluidsgevoelig gebied bevindt. Dit resulteert in een aanvullende aanvraag door het bevoegd gezag. De berekening wordt meestal gemaakt op basis van een akoestisch onderzoeksrapport van de nabije omgeving. Dit rapport presenteert de geluidsbelasting [Lden] die op de gevel valt en waarmee gerekend moet worden. 

In de Geluidwering Gevel berekening worden per verblijfsruimte de gebruikte materialen met bijbehorende akoestische eigenschappen verwerkt in de rekensoftware. Op basis hiervan, enkele aanvullende invoer zoals bijvoorbeeld positionering, en de aanwezige geluidsbelasting, wordt berekend of de woning voldoet.  

Waar moet je als kwaliteitsborger scherp op zijn?

Als kwaliteitsborger is het met name belangrijk om te controleren of er gebouwd is met dezelfde materialen als weergegeven in de berekening. Of met materialen met dezelfde of betere akoestische eigenschappen. Is er in de berekening bijvoorbeeld gerekend met een spouwmuur, waar er in werkelijkheid gebouwd is met een houtskeletwand, dan kunnen er problemen ontstaan. Een spouwmuur heeft namelijk betere akoestische eigenschappen en het zou kunnen dat de berekening dus niet meer voldoet. Ditzelfde geldt voor het glas, de kozijnen, de vorm van kierdichting en voornamelijk de ventilatieroosters. De ventilatieroosters hebben de grootste invloed op de berekening, controleer dus goed of de roosters eenzelfde of hogere RA waarde hebben als in de rapportage.

Hoe herken je dit in de rapportage?

Onze rapportages geven een duidelijk overzicht van met welke materialen er is gerekend. De bouwkundige uitgangspunten zijn verwerkt in paragraaf 4.2. Hieronder een afbeelding waarbij een screenshot is gemaakt van een van onze rapportages.

Voorbeeld uit onze rapportages:

Kwaliteitsborging Geluidwerging Gevel

Tekstueel wordt uitgelegd welke uitgangspunten er zijn aangehouden. Tevens wordt er een RA,tr waarde gegeven die minimaal gehaald moet worden indien er voor een ander materiaal wordt gekozen. Later in de berekening kan dit nogmaals worden gecontroleerd. Hiervan is hieronder een screenshot te zien.

Geluidweringgevel borging

Risico’s in de uitvoering

Risico’s zitten in het te gemakzuchtig omgaan met de berekening. Het kiezen van andere materialen in de veronderstelling dat deze wel gelijkwaardige akoestische eigenschappen hebben. Wanneer er materialen nodig zijn met hogere akoestische waarden dan de standaard, wordt dit extra benadrukt in onze rapportages. Extra accenten liggen op de ventilatieroosters. 

Tips voor Kwaliteitsborgers en Aannemers 

Productleveranciers beschrijven vaak de RA waarde van hun product in de technische omschrijving. Zeker als het gaat om ventilatieroosters, kozijnen en glas. Omdat dit de materialen zijn die veelal maatgevend zijn. Als de documentatie van de woning compleet is kan er dus vrij makkelijk worden nagegaan of de benodigde RA-waardes worden gehaald. Controleer hier op voordat de materialen definitief worden besteld en gemonteerd om problemen te voorkomen. 

Delen via social media