BENG 1: Wat betekenen de maatregelen?

Auteur: Drs. Tim Mijzen

De BENG 1 voldoet niet eenvoudig, hierdoor zijn aanvullende maatregelen vaak noodzakelijk om te voldoen aan de eisen.

HBA maakt circa 1500 BENG Berekeningen per jaar, hierdoor weten wij precies welke maatregelen geschikt zijn, in welke situatie en waarom. Daarnaast vinden wij dat een maatregel niet alleen moet worden genomen om een normering dicht te timmeren, maar ook toegevoegde waarde dient te hebben voor de gebruiker. 

Met dit artikel delen wij onze kennis over de verschillende maatregelen die wij nemen nadat het ontwerp definitief is uitgewerkt en door ons wordt getoetst.

Onderstaande zaken worden in dit artikel behandelt:

Welke BENG 1 maatregelen zijn er?

Om goed te begrijpen waarom de verschillende maatregelen invloed hebben op de score is het van belang om te weten wat de BENG 1 precies inhoudt. Dit staat uitgelegd in het artikel BENG indicatoren.

Niet alle maatregelen zijn effectief. Sommige maatregelen zijn erg duur en hebben een klein effect op de score. Sommige maatregelen zijn zeer goedkoop en hebben een enorm effect. HBA splits de maatregelen daarom op in drie categorieën:

Deze categorisatie is afgestemd op de effectiviteit en de prijs van de maatregel.  

Goede maatregelen

  • Uitgebreide methode koudebruggen: Dit is een absolute must en voeren wij standaard uit voor alle woningbouwprojecten! Dit is meer werk voor de adviseur. In verhouding met de andere maatregelen is dit het aller goedkoopste en één van de meest effectieve manieren om de BENG 1 drastische te verlagen.
  • Verlagen Uw ramen, deuren en panelen: Het verbeteren (verlagen) van de UW waarde heeft een enorm effect op de BENG 1. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het gebouw beter geïsoleerd is, er een kleine warmtepomp kan worden geïnstalleerd (goedkoper) en dat de jaarlijkse kosten voor het verwarmen en of koelen van het gebouw lager zijn. 
  • Verlagen of verhogen G/ ZTA waarde: De G/ ZTA waarde heeft invloed op de koelvraag van het gebouw. Een lagere waarde zorgt ervoor dat de zon beter buiten wordt gehouden. Een hogere waarde zorgt ervoor dat er meer zonlicht binnenkomt. Standaard heb je een G waarde van 0,6 voor dubbel glas. Het advies is om met deze waarde te spelen en dit bij voorkeur tussen de 0,3 en 0,6 te houden. Dit is relatief een goedkope oplossing, erg effectief en houd het gebouw koeler in de zomermaanden. Het verhogen of verlagen van de G/ ZTA waarde kan ook een negatieve impact hebben. 
  • Verlagen QV10 (infiltratiewaarde): Iedere uitvoerder zou een QV10 waarde van  0,4 eenvoudig moeten kunnen realiseren. Een vakkundige uitvoerder kan zelfs een waarde van 0,2 garanderen. Om deze maatregel te kunnen gebruiken, dient er bij oplevering een meting te worden uitgevoerd door een gecertificeerd bureau. Dit kost na ons weten circa 350 euro. Met deze maatregel sla je twee vliegen in één klap. Je kan de uitvoerder namelijk controleren op de nauwkeurigheid van zijn werk. Denk hier niet te licht over, want hoe beter de uitvoering, hoe minder kieren, hoe minder warmteverlies en hoe lager uw maandelijkse kosten voor verwarmen (ja dit maakt echt veel uit). 

Neutrale maatregelen

  • Zonwering: Zonwering is een fantastische maatregel als de woning koelbehoefte nodig heeft. De nieuwe systemen worden automatisch aangestuurd d.m.v. een lichtsensor (lux) die u zelf kan instellen naar wens. De reden dat deze maatregel bij neutraal staat is omdat dit relatief duur is t.o.v de impact op de BENG 1. Daarnaast heeft zonwering voornamelijk impact op grote glasoppervlakte die georiënteerd zijn op het zuiden en het westen. Het komt voor dat zonwering een negatief effect heeft op de berekening. Dit kan voorkomen bij kleinere glasoppervlaktes en glasoppervlaktes die georiënteerd zijn op het noorden of het oosten. Afgezien van de kosten en de oriëntatie is het een goede maatregel voor een verlaging van de score en zorgt dit voor een hoger niveau van comfort.
  • RC waarde aanpassen: Het verhogen van de RC waarde heeft een zeer minimale impact op de BENG 1. Gezien de kosten is dit dan ook niet de meest effectieve maatregel om te nemen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het verhogen van de RC waarden andere voordelen heeft.

Niet wenselijke maatregelen

  • Verminderen van het glas oppervlakte 
  • Verhogen van de thermische massa 

Bovenstaande maatregelen zijn niet de maatregelen die wij willen adviseren. Jammer genoeg is het noodzakelijk in circa 1-2% van onze projecten. Dit komt omdat we dan geen andere keuze hebben en het vrijwel onmogelijk is om zonder deze maatregelen aan de eisen te voldoen. 

Premium service: Doorspreken conceptakkoord, adviestraject en optimalisatie slag

Als premium service bieden wij de optie om een conceptakkoord volledig door te spreken met de opdrachtgever, architect en/of de installateur. We delen ons beeldscherm zodat u live mee kunt kijken welke maatregelen impact hebben op de berekening. Daarnaast bieden wij binnen deze optie de mogelijkheid om verschillende alternatieve concepten door te rekenen. 

Let op: Deze service brengt extra kosten met zich mee. Wij adviseren om ons reguliere proces te volgen voor kleinschalige projecten en vrijstaande woningen. In het reguliere proces is standaard 30 min. advies en aanpassingen opgenomen waarbij het contact voornamelijk per mail plaatsvindt. Dit is prijs, kwaliteit en qua efficiëntie de beste keuze.

De premium service is voornamelijk interessant bij grootschalige projecten zoals seriematige woningbouwprojecten, appartementencomplexen, of grote utiliteitsgebouwen.

Zelf exact de volgorde en de BENG 1 maatregelen bepalen?

Ons advies om te voldoen aan de BENG 1 eis sturen wij via een conceptakkoord mail naar u toe. Hierbij bieden wij u de optie om zelf exact te bepalen welke maatregelen u wilt toepassen en in welke volgorde u wilt dat wij deze invoeren. Dit doen wij totdat de BENG 1 eis wordt behaald.  Deze optie is kosteloos, standaard zit er 30 min advies en of aanpassingen opgenomen in iedere offerte. 

Let op:  Expertise is vereist om deze optie verantwoordelijk te gebruiken! 

Om van deze optie gebruik te maken dient u het BENG 1 optimalisatie invulformulier online in te vullen, deze vindt u hier: https://www.handelbouwadvies.nl/beng-optimalisatie-formulier/

Delen via social media