De lucht-water warmtepomp heeft op alle onderdelen een lager rendement dan een bodem en water-water warmtepomp, maar is qua prijs een stuk interessanter.
Het rendement op verwarming en tapwater zijn twee belangrijke onderdelen in de energieprestatie. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het overgrote aandeel aan energiegebruik voor uw gebouw. Een hoog rendement zorgt voor een flinke daling in uw energiegebruik, de BENG 2 en de BENG 3.
Koeling wordt een steeds belangrijker onderdeel in de energieprestatie. Nieuwbouwwoningen zijn voorzien van goede isolatie, die in combinatie met warme zomers en glas oppervlaktes van in de zon gelegen gevels kunnen zorgen voor oververhitting gedurende de zomermaanden. Een koelsysteem biedt hier een goede oplossing om het comfort gedurende de zomermaanden te behouden. Afhankelijk van de situatie kan een gebouw een groot koelend vermogen nodig hebben. In dat geval is het rendement van een koelsysteem erg belangrijk. De verschillen tussen een lucht-water in vergelijking met een bodem en water-water warmtepomp zijn enorm. Een lucht-water warmtepomp koelt goed, maar dit kost u veel meer energie dan bij een grond of water-water warmtepomp. U kunt altijd navragen bij uw adviseur of uw gebouw een groot koelend vermogen nodig heeft.
Een bodem en water-water warmtepomp presteren beter dan een lucht-water warmtepomp. Dit betekent echter niet dat een lucht-water warmtepomp een slechte keuze is. In de praktijk kiezen de meeste opdrachtgevers voor een lucht-water warmtepomp. De prijs is erg interessant en qua comfort scoort dit type vrijwel identiek aan de bodem en water-water warmtepomp. Wel moet u rekening houden dat een lucht-water warmtepomp geluid produceert. Het is belangrijk dat u zorgvuldig een opstellocatie kiest zodat u hier geen last van ervaart.