Hoe krijg ik een GPR licentie?
Er zijn twee manieren om een GPR licentie te krijgen:
- De gemeente laat u gratis gebruik maken van de doorlopende licentie van de gemeente. In dit geval krijgt u een licentie/inlogcode van de gemeente. Dit is vaak het geval als de gemeente een ambitieniveau wil nastreven in een bepaald plangebied. Vraag dit dus altijd na bij de gemeente of zij een licentie beschikbaar hebben!
- U kunt bij ons of via W/E adviseurs een licentie bestellen. De kosten hiervan zijn € 350,- voor een eenmalige gebouw licentie.
Waar kan ik de software vinden?
De software is cloud-georiënteerd. Dit betekent dat u niets hoeft te installeren. U kunt hier inloggen om gebruik te maken van de software.
Hoeveel licenties heb ik nodig?
Dit is een moeilijke vraag. Het antwoord berust op het controleorgaan. Aangezien GPR-gebouw geen landelijk verplichte berekening is, is het toepassingsgebied en de manier van zaken niet algemeen bepaald.
Antwoord software leverancier: er is een licentie per gebouwtype nodig. Dit houdt in dat als er een combinatiegebouw is, waar bijvoorbeeld beneden een kantoorfunctie en boven een woonfunctie wordt gerealiseerd, dat er twee licenties nodig zijn. Hier is dan één licentie nodig voor de kantoorfunctie en één licentie voor de woonfunctie.
Ons advies: vraag het na bij de gemeente. Dan weet u zeker wat u precies moet aanleveren en maakt u geen onnodige kosten.
Hoeveel licenties zijn er nodig voor grootschalige projecten?
Bij het realiseren van een woonwijk is de hoeveelheid licenties afhankelijk van het doel. Vraagt de gemeente om de berekening? Dan ligt het antwoord ook bij de gemeente. Vaak zien we dat er per woningtype een GPR gebouw-berekening op moet worden gesteld.
Voorbeelden:
- Identieke twee-onder-één-kap = één licentie voor één woning.
- Rijtjeswoning = één licentie voor de hoekwoning en in sommige gevallen één licentie voor de tussenwoning.
Waar de grens precies ligt, is erg onduidelijk. Vraag het dus altijd goed na bij het controleorgaan.