Uitleg resultaten Energielabel

Auteurs: Drs. Tim Mijzen, Wouter Kortleven

Dit artikel gaat in op de resultaten van het energielabel. Het label wordt gebruikt om de energiezuinigheid van gebouwen aan te geven. Hiervoor gebruikt men een range aan labels, startend bij label G (zeer onzuinig) tot label A++++(uiterst energiezuinig). De energiezuinigheid wordt bepaald door factoren zoals de isolatie, de energie-efficiëntie van de installaties en de eventuele opbrengst van zonnepanelen. Voor de berekening van het energielabel wordt uitgegaan van gemiddelde omstandigheden, zoals het aantal bewoners, hun energieverbruikspatroon, en het Nederlandse klimaat. Het energieverbruik van huishoudelijke apparatuur zoals televisies, wasmachines en koelkasten wordt echter niet meegenomen.

Resultaten Energielabel

Het energielabel is in de meeste gevallen verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Uitzonderingen kunnen gevonden worden op de website van de Rijksoverheid. Voor nieuwbouwprojecten wordt eerst een voorlopig energielabel berekend, dit noemt men ook wel de BENG Berekening en dit is alleen geldig voor de vergunningaanvraag. Voor het definitieve energielabel is een bezoek van een energieprestatie-adviseur aan het gebouw noodzakelijk. 

Het energielabel is opgebouwd uit verschillende indicatoren en resultaten, die in dit artikel afzonderlijk worden behandeld.

Primair energiegebruik

Het primaire fossiele brandstofgebruik in (kWh/m² per jaar) geeft een indicatie van het gemiddelde jaarlijkse energiegebruik van een gebouw voor verwarming, bevochtiging, ventilatie, verlichting, koeling, ontvochtiging, warm tapwater etc. bij normaal gebruik. Dit is een belangrijke maatstaf voor de energiezuinigheid van een gebouw. Men noemt dit ok wel de BENG 2 indicator.

Primair energieverbruik

Netto warmtebehoefte

De warmtebehoefte is de hoeveelheid energie per vierkante meter per jaar (kWh/m² per jaar) die nodig is om een gebouw te verwarmen, bij gemiddeld gebruik in een jaar met een normale winter. Betere isolatie betekent dat er minder energie nodig is om het gebouw op een aangename temperatuur te houden, wat resulteert in een lagere warmtebehoefte.

Isolatie

De isolatiewaarde van bouwcomponenten wordt uitgedrukt in de Rc-waarde. Hoe hoger de Rc-waarde, des te beter de isolatie. Goede isolatie vermindert warmteverlies in de koudere maanden, wat leidt tot een lager energieverbruik. Grote oppervlakten, zoals daken en muren, hebben een aanzienlijke invloed op de energie-efficiëntie. Ook de isolatiewaarden van ramen (Uw) en buitendeuren (Ud) spelen een rol in de berekening van het energielabel.

Isolatie Energielabel

Installaties

De installaties aanwezig in een gebouw hebben een invloed op het energielabel. De efficiëntie en prestaties van deze installaties hebben invloed op het energieverbruik van het gebouw.

Verwarmingstoestellen: geeft aan hoeveel verwarmingstoestellen aanwezig zijn in het gebouw en hoeveel oppervlakte ze dienen te verwarmen. Hierbij kan het gaan om cv-ketels, warmtepompen, of andere systemen.

Warmwatertoestellen en douche met warmteterugwinning (WTW): Installatie die zorgt voor warm water, bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Een douche met WTW hergebruikt de warmte uit het afgevoerde water en draagt daardoor bij aan een lager energieverbruik

ventilatiesysteem: Ventilatie is essentieel voor frisse lucht in een gebouw en voor de gezondheid van de gebruikers. Warmte uit de ventilatielucht die wordt teruggewonnen en hergebruikt draagt bij aan een lager energieverbruik.

Koeltoestellen: De aanwezigheid van een koelsysteem kan een negatieve invloed hebben op het energieverbruik van het gebouw.

Zonnepanelen: Zonnepanelen faciliteren lokale duurzame opwekking van energie wat een positieve invloed kan hebben op het energielabel. De grootte van het systeem (uitgedrukt in Wattpiek vermogen), oppervlakte (m2) en oriëntatie van de zonnepanelen heeft invloed op de opbrengst van het systeem.

De samenhang van installaties en isolatie is belangrijk. Door goede isolatie blijft warmte beter behouden, waardoor verwarmingsinstallaties efficiënter kunnen werken. Dit leidt tot een lager energieverbruik en resulteert in een beter energielabel.

Installaties Energielabel

Voor een offerteaanvraag van een energielabel: https://www.handelbouwadvies.nl/energielabel/

Delen via social media