Badruimte – Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL)

Auteur: Drs. Tim Mijzen

In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp badruimte conform het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). We beantwoorden de onderstaande vragen:

BBL- Eisen Badkamer

Tabel 1. Nieuwbouw eisen Badkamer BBL

Besluit Bouwwerken Leefomgeving badkamer tabel

Artikel 4.169 aanwezigheid badruimte

Een woonfunctie heeft een badruimte.

Artikel 4.170 afmetingen badruimte

  1. Een badruimte als bedoeld in artikel 4.169 heeft een vloeroppervlakte van ten minste 1,6 m² en een breedte van ten minste 0,8 m.
  2. Een badruimte als bedoeld in artikel 4.169 die is samengevoegd met een toiletruimte als bedoeld in artikel 4.166 heeft een vloeroppervlakte van ten minste 2,2 m² en een breedte van ten minste 0,9 m.
  3. Een vloeroppervlakte als bedoeld in het eerste en tweede lid heeft boven die vloer ten minste de in tabel 1 aangegeven hoogte.

Wat is het verschil met het Bouwbesluit 2012?

In het Bouwbesluit 2012 worden eisen gesteld aan diverse gebruiksfuncties zoals: gezondheidsfunctie met bedgebied, celfuncties en logiesfuncties. Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) stelt echter alleen eisen aan badruimtes voor woonfuncties. Voor de overige gebruiksfuncties zijn er geen specifieke eisen opgenomen in het BBL.

Integraal toegankelijke Badkamer

Voor een integraal toegankelijke badkamer zijn er geen veranderingen m.b.t de eisen uit het BBL en het bouwbesluit 2012.  Deze badkamers worden omschreven als integraal toegankelijke badruimtes, hoewel de term MIVA meer gebruikelijk is. Volgens het BBL moet een integraal toegankelijke badkamer minimaal een vloeroppervlakte van 1,6 x 1,8 meter hebben. Als de integraal toegankelijke badkamer is gecombineerd met een toilet, is een groter vloeroppervlak van ten minste 2,2 x 2,2 meter vereist.

MIVA badkamerMIVA badkamer + toilet

Integraal toegankelijke badruimte zonder toilet (links) en met toilet (rechts).

Afmetingen badkamer Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL)

Een standaard badkamer heeft minder strenge eisen dan een integraal toegankelijke badkamer. Volgens het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) moet een gewone badkamer een minimale oppervlakte van 1,6 m² en een minimale breedte van 0,8 meter hebben. Als de badkamer is gecombineerd met een toilet, zijn de eisen strenger: het vloeroppervlak moet minimaal 2,2 m² zijn en de breedte minimaal 0,9 meter.


badkamer BBLBadruimte BBL

Reguliere badruimte zonder toilet (links) en met toilet (rechts).

Deze afmetingen zijn alleen van toepassing op de voorgeschreven badruimten. Extra badruimten in het gebouw, die naast de minimaal vereiste badruimte aanwezig zijn, of badruimten in een gebruiksfunctie waarvoor geen badruimte is voorgeschreven, hoeven niet aan deze afmetingseisen te voldoen. Tabel 1 biedt een overzicht van welke gebruiksfuncties verplicht zijn om minimaal één badruimte te hebben, inclusief de minimale afmetingen en de vereiste hoogte.

Delen via social media