Waarom de koellast berekenen?
Oververhitting van goed geïsoleerde woningen in de zomerperiodes is een veel voorkomend probleem. Bij (nieuwe) duurzame woningen wordt voornamelijk gekeken naar energiebesparende mogelijkheden in de winterperiode. Aan de zomersituatie wordt vaak niet gedacht met als gevolg een te hoge binnentemperatuur in de zomer maanden. Dit kan erg oncomfortabel zijn en is goed te voorkomen met de juiste maatregelen.
De software bepaalt per ruimte hoeveel koelvermogen er nodig is bij een maximaal aanvaardbare binnentemperatuur voor verschillende data en tijdstippen. Wij geven u een goed inzicht in verschillende ontwerpparameters zoals zonwering, overstekken, totale oppervlakte glas en de invloed hiervan op het koelvermogen. Zo kunnen we verschillende varianten aan u presenteren en samen bepalen wat voor u de beste opties zijn. Daarnaast kan de berekening ook gebruikt worden om de capaciteit van een koelmachine te bepalen. Denk hierbij aan een warmtepomp die zowel verwarmt als koelt via de vloerverwarming maar ook aan een aircosysteem.
Een koelsysteem zoals een warmtepomp aangesloten op de vloerverwarming is niet altijd de oplossing. Het probleem is dat vloerkoeling maximaal 20-25 watt/m² kan afgeven in een ruimte. Ruimtes met veel glas hebben al gauw 40-100 watt/m² nodig. Dit kun je goed oplossen door naast de voerkoeling ook convectoren te plaatsen in de ruimte die meer koelvermogen nodig hebben.